een andere kijk….

door op 02 aug, 2011, in categorie Nieuws

slapend drinken: toppunt van genot!Het moet wel leuk zijn

De ene kant

Tegenwoordig wordt nogal eens naar borstvoeding gekeken vanuit het gezichtspunt van de moeder.

  • Borstvoeding is gemakkelijker of juist moeilijker dan voeden met de fles.
  • Borstvoeding kost wel veel tijd.
  • Bij voeden op verzoek van de baby is het lastig voor de moeder omdat zij niet weet waar ze aan toe is.
  • Een ander kan ook eens voeden als mama niet borstvoeding geeft.

De kreet van heden ten dage: het moet wel leuk zijn!

De andere kant

Kijk je vanuit het gezichtspunt van de baby dan is wel duidelijk wat het kindje wil: het moet wel leuk zijn!
Wat vindt een ‘baby in het algemeen’ leuk?

  • Ik wil veel bij mijn ouders zijn, liefst met veel huidcontact: dan geniet en ontspan ik optimaal!
  • Mijn mama moet mij voeden, dat is haar specifieke taak. Het is logisch en natuurlijk dat ik het liefst bij mama drink want uit haar borsten komt de lekkere melk.  Dat zorgt voor een hechte band! En trouwens mama’s borsten zijn ook zachter en mooier dan die van papa ;-).
  • Zo af en toe mag papa mama’s taak even overnemen.  Zo nodig lust ik heel af en toe ook wel eens moedermelk via een omweg – als het perse moet ;-).
  • Het liefst wil ik meteen drinken als ik wakker begin te worden zodat ik niet eerst overstuur word of hoef te huilen. Zelfs verschonen hoeft voor mij echt niet eerst.
  • Het liefst wil ik dag en nacht  zo dicht bij mijn mama en papa zijn, dat ik hun ademen hoor, hun aanwezigheid voel, hun stemmen hoor en hun geuren kan ruiken en zo kan weten dat ze in de buurt zijn.
  • Het liefst wil ik me niet teveel inspannen om dit alles op te merken en te laten weten dat ik er nog ben, dus hoe dichterbij ze zijn hoe beter.
  • Natuurlijk wil ik af en toe wel eens in mijn bed liggen, maar het fijnst voel ik mij op schoot of in de draagdoek, dicht tegen mama of papa aan.
  • Als ik honger heb ga ik op zoek in de richting waar mijn wang iets voelt, bij wie ik ook op schoot lig. Pas echt gelukkig ben ik als ik mama’s borst voel en ruik, haar gezicht herken en mag drinken zovaak als ik wil. Daarom is het ook zo handig om dicht bij haar te zijn.
  • Zelfs tijdens het drinken lig ik het liefst tegen mama aan, zodat ik haar kan zien, ruiken en voelen en natuurlijk uit haar borsten kan drinken.
  • Duitsers noemen borstvoeding ‘Stillen’ en dat doen ze vast en zeker omdat ik niet alleen mijn honger aan de borst kan stillen, maar ook stil en rustig word als ik pijn heb, verdrietig ben, de hik helemaal niet leuk vind of eigenlijk heel moe ben en wil slapen en dan even bij mama mag drinken. Soms is mijn ongemak na een paar slokken al opgelost!

Twijfel?

Als je als bijna-mama nog twijfelt of je al dan niet borstvoeding gaat geven realiseer je dan dat we gemaakt zijn als zoogdieren en dat het de bedoeling is dat we ons jong, onze baby, aan onze borsten voeden.
Een baby hebben is niet altijd leuk en voeden is ook niet altijd leuk, maar dat hoeft ook niet.
Er zijn gelukkig ook goede en mooie momenten om de niet-leuke te overstemmen. Want het begin kan moeilijk zijn -alle begin is moeilijk- of als moeilijk ervaren worden.
De beloning komt!. De hormonen ondersteunen je in je voedende rol.
Dan blijkt gaandeweg: zowel de moedermelk als de manier van drinken zijn met een fles nooit en te nimmer te evenaren. Borstvoeding is de norm, is zoals het hoort.
De baby vindt dat in elk geval een uitgemaakte zaak!

De baby twijfelt niet

Als je de keus overlaat aan je kindje is het niet zo moeilijk: laat je baby meteen na de geboorte of anders zo snel als mogelijk is maar eens minimaal drie uren ongestoord liggen op je blote buik, in de buurt van je borsten.
De kans is heel groot -als hij niet is verdoofd door de pijnmedicatie van de bevalling- dat je baby zelf op zoek gaat en de borst gaat vinden!

Als er wel sprake is van pijnmedicatie, wacht dan maar af  tot die uitgewerkt is, natuurlijk met je baby op de buik – wel goed opletten dat hij vrij kan ademen!
Zorg intussen dat jij en de baby niet gewassen, gebadderd of gedoucht worden, zodat je baby letterlijk en figuurlijk achter zijn neus aan kan gaan: de geur van vruchtwater speelt een enorm belangrijke rol in het vinden van de borst!

Vanuit het gezichtspunt van de baby is er maar één doel: drinken! Bij mama! Aan mama’s borsten! Geef die kans…..
Zie je (misschien pas na verloop van tijd) die tevredenheid, dat genot?
Dan is het pas echt leuk!


Reageer

Zoek je iets?

Gebruik het zoekveld om iets te vinden op de site:

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met `de MolkFaam`, zodat je vraag beantwoord kan worden!

Nieuwsarchief

Alle nieuwsberichten, chronologisch...