Schaalvergroting en het strand van Scheveningen!

door op 25 apr, 2013, in categorie Nieuws

Het valt mij op dat in Den Haag van alles wordt bedacht waarvan wordt gedacht dat het goed is voor de rest van het land.

Zouden die Hagenezen wel eens in bijvoorbeeld Groningen, Friesland, Drente, Twenthe of in de Achterhoek zijn geweest?

In het kader van de schaalvergroting en de bezuinigingen is het van belang dat er volgens Den Haag zo weinig mogelijk ziekenhuizen zijn. Vroeger kon een Noord-Groningse zwangere vrouw die moest bevallen terecht in het ziekenhuis van Delfzijl. Nu moet zo’n vrouw veel verder reizen om haar kind ter wereld te brengen en omdat het ziekenhuis zo ver verwijderd is, is een thuisbevalling niet meer toegestaan. Hetzelfde geldt voor Dokkumse vrouwen die of naar Leeuwarden of naar Drachten moeten karren.

In de Liemers is een mooi ziekenhuis te Zevenaar. De kraamafdeling en de neonatologie zijn sinds kort ondergebracht in Rijnstate Arnhem, evenals de SEH, de spoedeisende hulp. Zouden die Haagse bestuursters wel eens met weeën in de file tussen Zevenaar en Arnhem hebben gestaan? De mensen die zwanger zijn en moeten bevallen kunnen dus haast niet meer thuisbevallen. Ze hebben de keuze, zowel vanuit Zevenaar, Didam en Duiven als vanuit al die plaatsen in het Liemerse Achterland, om af te reizen naar Arnhem of naar Doetinchem, beide ongeveer 20 km verderop.
Goed doordacht is dat. Klantgericht gedacht is dat. In het belang van het pasgeboren kind is dat.

In de Achterhoek is een prachtig ziekenhuis in Winterswijk: het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB). Zou dat met de wijzigingen in Den Haag van 30 april een andere naam krijgen: SPB of SKWA? De tijd zal het leren.
Onlangs is het ziekenhuis verbouwd en heeft een prachtig Vrouw-Kindcentrum gekregen met suites waarin moeder en baby na de bevalling ongestoord bij elkaar kunnen blijven met papa erbij! Prachtig. In Den Haag hebben ze trouwens kortgeleden geconcludeerd dat het Winterswijkse ziekenhuis helemaal niet onmisbaar is en dat de mensen in die grensregio best naar Doetinchem kunnen reizen als ze zorg nodig hebben: veel simpeler, veel goedkoper! Klantgericht denken noemen we dat. Schaalvergroting is dat. In het belang van moeder en kind is dat, om het maar weer even over bevallen en opstaan te hebben.

Op 5 april 2013 staat in de krant (Gelderlander) dat Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans gaat kijken of een ‘grenslandtoets’ mogelijk is voor mensen die in de grensstreek wonen. Die mensen lopen tegen typische problemen van grensregio’s aan op het gebied van uitkeringen, belasting, asiel en verkeer.  Volgens Timmermans wordt het grote belang van de grensregio’s niet altijd op waarde geschat. “Te vaak is de enige grens die Haagse Beleidsmakers kennen het strand van Scheveningen”. Achteraf wordt dan gedacht ‘Verrek, we hebben ook mensen aan de andere grenzen wonen’.

Straks zijn al de kleine ziekenhuizen in de grensgebieden en achterlanden gesloten en gesloopt.
Straks is er een eind gekomen aan de thuisbevallingen.
Straks hebben we grote ziekenhuisfabrieken met verstopte toevoerwegen en ontoegankelijke parkeerterreinen.
Straks zijn er grote bevalfabrieken zonder persoonlijke aandacht en tijd voor moeder en baby.

Hoe lang zou het duren voordat Den Haag door schade en schande wijs geworden moet erkennen dat schaalvergroting toch niet zo handig is gebleken? De rest van het land weet al lang dat dit niet goed komt! Hebben we bij de thuiszorgfusies niet hetzelfde gezien? Schaalvergroting, onpersoonlijker en versnipperde zorg met alle kosten en gevaren van dien hebben intussen weer geleid tot Buurtzorg met kleine, persoonlijke en verantwoording dragende teams.

Zouden we later weer nieuwbouw van ziekenhuizen krijgen in Dokkum, Delfzijl, Winschoten, Winterswijk, Zevenaar en al die andere plaatsen om levens van moeders en baby’s te redden? Ik heb geen economie gestudeerd maar volgens mijn berekeningen is deze manier van werken niet goedkoop.

Zou het tij nog te keren zijn? Op het Scheveningse strand weten ze alles van eb en vloed. Daar is weinig aan te keren.

Nog niet alle ziekenhuizen zijn opgedoekt. Intussen is bewezen dat voor de overlevingskansen van baby’s niet perse 24 uur een gynaecoloog aanwezig hoeft te zijn.

Met andere woorden: die kleine ziekenhuizen met hun persoonlijke zorg zijn zo gek nog niet en kunnen mooi openblijven. Met de toekomstige vergrijzing is dat overigens alleen maar handig! Korte lijnen zijn werkbaar en praktisch. Bijkomend voordeel: moeders die thuis willen bevallen kunnen thuis bevallen!

Wellicht opent het de ogen in Den Haag als een Haags bestuurder bijvoorbeeld met gebroken been in de ambulance vervoerd moet worden van Dokkum naar Leeuwarden, van de Duitse grens naar Doetinchem of van Delfzijl naar Groningen of noem maar op….

Tot slot een goede raad voor Haagse Bestuurders: maak een lange strandwandeling over het Scheveningse strand en denk nog eens goed na voordat het enorme goed dat we hier in ons land hebben wordt weggegooid! Schaalvergroting is meestal BAALvergroting!

PS en dan hebben we het nog niet eens gehad over de dienst Justitiële inrichtingen die mooie bestaande gebouwen sluit en medewerkers de laan uitstuurt…


Reageer

Zoek je iets?

Gebruik het zoekveld om iets te vinden op de site:

Nog niet gevonden wat je zoekt? Neem dan contact op met `de MolkFaam`, zodat je vraag beantwoord kan worden!

Nieuwsarchief

Alle nieuwsberichten, chronologisch...